Kupa - rijeka života

kupa

Kupa, vijugava rijeka kako su je Rimljani zvali, bremenita poviješću kao rijeka života koja je stari vojni Karlovac povezivala s dalekim Temišvarom i Istanbulom, uvijek je nova inspiracija. Sa svakim zalaskom sunca iza starih pokupskih kuća na njenoj obali, sa svakim pogledom na crkvene zvonike koji je prate, sa svakim klepetom krila jedne od mnogobrojnih ptica koje susretnete, vrijeme je da Kupa inspirira Vas.

Kupa, Sava i Dunav su u povijesti predstavljali tzv. žitni put - područje trgovanja žitom i ostalim dobrima na rijekama u 18. stoljeću. Kretao se iz dalekog Temišvara Dunavom, Savom i Kupom lađama do Karlovca, a onda cestama Karolinom i Lujzijanom do Rijeke te Jozefinom do Senja.

ladja

Žitna lađa - Zora

Doživite jedinstveni pogled na prirodu kao putnik neponovljivog riječnog broda, drvene lađe duljine 25 metara, kakva je u 18. stoljeću plovila Kupom koja će Vas provesti kroz vrijeme i oživjeti vrijednost starog hrvatskog hrasta od kojeg je izgrađena, vrijednost svakog klina i planjke koje su vrijedne ruke starih tesara djelale samo za Vas. Zaplovite na "Zori" uz naše riječne mornare i posebnu animaciju za posjetitelje koja će vas odvesti u vrijeme turskih napada na lađe ili u daleka sjećanja života uz Kupu.

Biljni i životinjski svijet

Biljni i životinjski svijet

Predivan krajolik rijeke Kupe dodatno obogaćuju mnoge divne vrste iz biljnog i životinjskog svijeta. Neke od njih smo izdvojili da ih pobliže upoznate.

Više detalja ...

Pokupske kuće

 
Pokupske kuće odnosno Pokupske ljepotice kako im tepa lokalno stanovništvo ostatak su predivnih primjera izgradnje kuća iz 18. i 19. stoljeća. Izgrađene su od tesanih, a kasnije i piljenih hrastovih planjki sastavljane na hrvatski ili na njemački vugel… gradili su ih uglavnom sami seljaci, priučeni tesari… kao što su priučeni stolari izradili većinu vrlo jednostavnog, krasno rezbarenog namještaja kojeg i danas možemo vidjeti u preostalim primjercima Pokupskih ljepotica
 
 
kuca
crkva

Crkva sv. Ivana krstitelja

Sveti Ivan Krstitelj zaštitnik je rečičkog kraja već stoljećima… zato su grofovi Draškovići u 18. stoljeću i dali izgraditi crkvu posvećenu upravo njemu i to za župu koja je ovdje osnovana još davne 1667. godine. I danas u njoj možete vidjeti izvorne barokne i rokoko detalje…

Kapelica sv. Florijana

 
Zvono kapelice svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i sela Zamršja već stoljećima budi njegove stanovnike svojom umilnom zvonjavom. Smještena tek nekoliko desetaka metara od rijeke Kupe…unutrašnjost joj ukrašavaju glavni oltar s kipom svetog Florijana i skulptura Madone s djetetom sačuvani iz starije, drvene kapele koja je nekad tu stajala…
 
 
kapelica
nosnje

Nošnje, pjesma i ples

Rečička narodna nošnja pripada pokupskom tipu narodne nošnje, ali se i dosta razlikuje od drugih pokupskih nošnji zbog svojih bogatih i osebujnih vezova, po bojama, ukrasima i nakitu. Glavni motiv nošnje je divlja ruža, a posebnost nošnje se vidi u tome što boje i ukrasi na nošnji slijede godišnja doba – kako dolaze pojedini blagdani, boje postaju crvenije…nošnju danas ima gotova svaka kuća rečičkoga kraja, a pogotovo je posebno njeguju članovi KUD-a Rečica koji već desetljećima čuvaju tradicijsku pjesmu i plesova ovog kraja…. Ej tiho pliva žitarica lađa….

banner12