Velika bijela čaplja (lat. Casmerodius albus) i
Čaplja danguba (lat. Ardea purpurea)

Velika bijela čaplja
Foto: Tomislav Klanfar,
Velika bijela čaplja (lat. Casmerodius albus)
Čaplja danguba
Foto: Tomislav Klanfar,
Čaplja danguba (lat. Ardea purpurea)

Na plitkim dijelovima muljevitih obala Kupe često se može veliku bijelu čaplju (Casmerodius albus) i čaplju dangubu (Ardea purpurea).

Velika bijela čaplja je vrsta ptice iz porodice čaplji. Mali broj životinjskih vrsta može se pohvaliti takvom elegancijom i ljepotom kao ona. Ova ptica izrazito dugačkog vrata, prekrivena bijelim perjem živi u brojnim kolonijama uvijek u blizini vode, pored bara, močvara i rijeka čije su obale obrasle zelenilom.

Dok velika bijela čaplja gnijezdi gotovo isključivo u Posavini, čaplja danguba je tek malobrojna gnjezdarica Pokupskog bazena. Obje spadaju u ugrožene vrste (EN) koje su u Hrvatskoj na gniježđenju zastupljene sa procijenjenih 150-ak, to jest oko 135 parova. Obje spadaju u ugrožene vrste (EN).


Vodomar
Foto: Marin Štulić,
Vodomar (lat. Alcedo Altthis)

VODOMAR (lat. Alcedo Altthis)

Nizvodno, tamo gdje rijeka Kupa pomalo gubi na brzini, u mirnijim dijelovima toka pojavljuje se karakteristična ptica vodenih staništa, vodomar (Alcedo atthis).

Gnijezdi se na samoj obali rijeke te kopa i do 1m duge hodnike s proširenjem za gnijezdo na kraju.

Zbog takvog načina života za njih je iznimno važan prirodan i nesputan tok rijeke jer jedino im takav može pružiti sve životne uvjete.

Iako za vrstu specifičnih i jarkih boja, tog se malog ribolovca ne zamjećuje lako dok vreba sitnu ribu na koju se vješto strmoglavljuje s kakve grane obalnog raslinja.

(Izvor: Klanfar, T: Glasnika Hrvatskog društva za zaštitu voda i http://www.wildcroatia.net/blog/230-ornitoloski-svijet-uz-rijeku-kupu).


kockavica
Foto: Igor Borišić,
Kockavica (Fritillaria meleagris L.)

KOCKAVICA (Fritillaria meleagris L.)

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je privlačna biljka koja zbog svoje ljepote predstavlja pravi ukras proljetnih livada.

U rano proljeće ona se razvija iz lukovice i može narasti do 30 cm visine.

Njezina tanka stabljika na vrhu nosi cvijet, ispod kojeg je naizmjenično poredano nekoliko dugih i uskih listova.

Cvjetovi su građom tipični za porodicu ljiljana (Liliaceae), ali su oblikom i bojom specifični: veliki su i teški zbog čega vise te su crveno-smeđe do purpurno obojeni, sa svjetlijim i tamnijim šarama.

Ove šare tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu - kockavica.

(Izvor: http://www.dzzp.hr/vrste/k/vrsta-mjeseca-kockavica-fritillaria-meleagris-l-708.html).

 


Euroazijska vidra
Foto: J. Bohdal,
Foto: Vidra (lat. Lutra lutra)

Vidra, Euroazijska vidra (lat. Lutra lutra)

Ova živahna životinja spada među najslađe grabežljivce iz porodica kuna.

Svojim vitkim tijelom, kratkim nogama i koničnim repom izvrsno je prilagođena životu na kopnu i u vodi.

Pri elegantnom plivanju vidra ostavlja za sobom val u obliku slova U, a izvan vode proviruju joj samo oči i nos. Kada roni pod vodom, ostavlja lanac mjehurića zraka na površini.

Vidrino je krzno glatko kada je uronjeno u vodu te se izvan vode brzo suši, pri čemu se dlake sljepljuju dajući trnoviti izgled.

Status populacije vidre još je uvijek nedovoljno istražen, a u cilju zaštite vrsta vezanih za vlažna staništa u kojima obitava vidra potrebno je u što većoj mjeri očuvati vodena i močvarna staništa kojima upravo rijeka Kupa obiluje.

(Izvor: http://www.dzzp.hr/dokumenti_upload/20110401/dzzp201104011327570.pdf ).

Zanimljivosti

Više detalja uskoro...